Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Zöldszárnyú ara

 

Zöldszárnyú ara

2008.07.20

 

KépKép

KépZöldszárnyú ara

 

 

Elterjedés: Dél-Amerika északi része

Méret:  Kb. 85cm

A nemek megkülönböztetése: A hím csőre hosszabb és kissé szűkebb.Némely pároknál a hím nagyobb termetű.Természetesen biztosabb eredményt egy madárspecialistával végzett endoszkópikus vizsgálaz hozhat.

Társas viselkedés: Házikedvencként történő tartáshoz a kézzel nevelt madarak a legalkalmasabbak.Nagyon ragaszkodó madár és megpróbálja leutánozni az emberi hangokat.Mivel emberi környezetben él,több törődésre van szügsége,különben megzavarodik a viselkedése.Arát egy életre választunk magunknak... Mérete miatt ne tartsuk nála kissebb madárral! Csak fajtársaival vagy más arákkal.

Megfelelő elhelyezés: Az arák nagy helyigényűek. Kis kalitkában a farok- és szárnytollaik hamar tönkremennének. Az átmeneti kalitka akkora legyen,hogy szárnyit kényelmesen kinyújthassa és faroktolla ne érje a talajt. E madár számára egy kalitka nem lehet elég nagy. Tartsuk kűlső röpdében.Szeret kúszni-mászni és rágcsálni.Helyezzünk röpdéjébe famászókat.

Hőmérsékleti igény: Habár az ara nem kényes madár,téli szálása fagymentes,éjszakai háza fűtött legyen.

Aktivitás: Az arák kiválóan repülnek. Kúsznak-másznak a röpde egész pontján. Jó hangosan kiabálnak erre figyeljünk az elhelyezésnél a szomszédok érdekében. De kiválóan tudnak emberi hangokat utánozni. Szeretnek fürdeni.Jól esik nekik,ha a nyári napokon langyos vízzel permetezzük őket.

Táplálék: Adjunk nekik az arapapagájoknak készült madáreleségből,kiegészítve vitaminokkal,ásványi anyagokkal.Szeretik a gyümölcsöket és a bogyókat.Avokádótsoha ne adjunk nekik,mert az mérgező a papagájok számára! Legyen alattuk madárhomok,amely szépiát, apró kavicsokat és faszenet tartalmazzon.

Szaporodás: Az ara nem tartozik a könnyen szaporítható madárfajok közé.Sok függ az elhelyezéstől,tenyészpártól,takarmánytól.Ivarérettségüket 4 éves korukban érik el. Tenyészetükhöz nagy,fedett kűlsö röpde szükséges.A tojó 2-4 tojásán 24-28 napig kotlik.A fiókák 3-4 hónapos korukban önállósodnak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.