Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

vörösszárnyélű ara

 

Vörösszárnyélű ara (Ara severa)

ara_severaA vörösszárnyélű ara, másképp barnahomlokú ara (Ara severa) a madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása
Délkelet-Venezuelától kelet felé Guyanán, és Suriname-on át Északkelet-Brazíliáig ter­jed. Trópusi esőerdőkben él.
Betelepítették Floridába.

Alfajai
- Ara severa severa
- Ara severa castaneifrons

Megjelenése
Magassága 46 centiméter, szárnya 23 centiméter. Testének nagy része zöld, homloka barna. Álla és a csupasz pofafoltot határoló terület sötét-vörösesbarna, pofafoltja krémfe­hér, rajta néhány sorban dísztollacskák ülnek, feje teteje kissé kékes árnyalatú. Fekete csőre 4 centiméter. Szárnyán jellegzetes vörös csík látszik. Farkának teteje zöld, az alja mély vörös. A tojó homlokán és állán a vörösesbarna terület kisebb.

Életmódja
Magokkal, gyümölcsökkel, diófélékkal és virágokkal táplálkozik. 5–10 fős csapatokat alkot.

Szaporodása
A fé­szekalja általában 2 tojásból áll, melyen 28 napig kotlik. A fiókák kirepülési ideje 12 hétre.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.