Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

szilvafejű papagáj

 

Szilvafejű papagáj (Psittacula cyanocephala)

szilvafeju_papagajA szilvafejű papagáj vagy pelyhesfejű papagáj (Psittacula cyanocephala) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, ezen belül a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása
Ázsiában Banglades, Kína, India, Nepál, Pakisztán és Srí Lanka területén honos. Síkvidéki erdők és szántóföldek lakója.

Megjelenése
Testhossza 33 centiméter, keskeny farktolla 22 centiméter. A hím feje vöröseslilás színben pompázik. Tollazata zöld, biborvörös szárnyfolttal és szélső sárga farktollakkal.

Életmódja
Kis csapatokban a talajon keresgéli magvakból, bogyókból, gyümölcsökből és nektárból álló táplálékát.

Szaporodása
Fatörzs üregeibe, vagy elhagyott harkály odúba készíti fészkét. Fészekalja 4-6 tojásból áll, melyen 20 napig kotlik.

Társas viselkedés
A szaporodási időszakon kívűl nagyon békés a fajtársaival szemben, így kis csapatban is tartható. Szaporodási időben jobb, ha elkülönítjük a párokat.

Megfelelő elhelyezés

A szilvafejű papagáj tartható külső vagy belső röpdében, továbbá méretes kalitkában is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.