Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szerengeti törpepapagáj

 

Szerengeti törpepapagáj

2008.05.25

Kép

Szerengeti-törpepapagáj

 

 

Elterjedés:Észak-Tanzánia

Méret: kb. 14-15 cm

A nemek megkülönböztetése: a két nem színe azonos. A tojó gyakran egy kicsit nagyobb,mint a hím,de ez nem minden esetben fordul elő. Gyakorlott tenyésztő kitapinthatja a tojó szélesebb medencecsontját.

Társas viselkedés: párban vagy kis csapatban tartható.Habár csetepaté minden csapatban előfordul,ez tágas röpdében nem jelent komoly dolgot. Nappaliban felállított kalitkában is tartható egy pár. A partnereket egyszerre szerezzük be,mert ha egy magányos madár mellé helyezet másik egyed beszoktatása végzetes körülményekkel járhat.

Megfelelő elhelyezés: ezek a kis madarak tágas belső/külső röpdében vagy benti kalitkában egyaránt tarthatók. Gondosan válasszuk meg a röpde anyagát,mert az erős csőrükkel könnyen megrongálhatják azt. A röpde vagy a kalitka arányai nem fontosak. Röpdébe ne tegyünk növényeket,mert megrongálják.

Hőmérsékleti igény: edzett madarak. Enyhe télen kint is lehet tartani,de akkor,ha hőszigetelt kuckójuk van.

Táplálék:alaptáplálékuk a jó minőségú törpepapagájeleség lehet,de időnként kapjanak gyümölcsöt és zöldséget. Szaporodási időszakban adjunk tojásos eleséget. Mindig legyen alattuk madárhomok,hogy igény szerint fogyaszthassanak belőle.

Aktivitás:élénk madár,amely a röpde egészét használja.Szeret repülni,kúszni-mászni.A napi fürdőzés,főleg a nyári hónapokban nagyon fontos.A lakásban tartott madaraknál is kell a fürdőzés.Mivel szeretnek rágcsálni,tegyünk be nekik egy kis fűzfaágakat.

Szaporodás:1 éves koruk elött ne pároztassuk őket. A zárt fészekodú alapterülete 25x25cm,magassága 30 cm legyen. 3-5 tojását 18-22 napig költi a tojó.A fiókák héthetes korukban hadják el a fészket. Ha már önállóak válasszuk el a fiókákat,különben a szülők hajtják el őket. Évente több fészekaljat nevelnek,de a madarak érdekében a 2. után vegyük ki a fészket. A fiatalok felismerhetők csőrük fekete tövéről,de gyakran piros folt is díszíti azt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.