Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Sárgabóbitás kakadu

 

Sárgabóbitás kakadu

2008.07.23

 

Kép

KépSárgabóbitás kakadu (hím)Kép

Sárgabóbitás kakadu

 

 

Elterjedés: Ausztrália ,Tasmánia ,Új-Guinea és a környező szigetek.

Méret: Kb. 50 cm.

A nemek megkülönböztetése: A két nemet legegyszerűbben szemük színe alapján lehet megkülönböztetni. A hím írisze fekete, a tojóé vörösesbarna.

Társas viselkedés: Ez a madár kimondottan társas lény.Sok törődést igényel,mint egy kutya. Ha nem kapja meg a megfelelő törődést akkor: tollát csipkedi,rikácsol és rombol. Nagyon alaposan gondoljuk meg,mielőtt kakadut vásárolunk.

Megfelelő elhelyezés: Az összes papagájfélék közül a kakaduk a "legrombolóbbak." A kakaduknak állandóan a szökésen jár az eszük. Lakatokat törnek,rongálják a ketrecet,fát forgácsolnak. Röpdéjét nagy odafigyeléssel válasszuk ki vagy építsük meg. Mászófákkal,kis játékokkal leköthetjük figyelmüket. Átmeneti szállása akkora legyen,hogy ne tegyen kárt a szárnytollában.

Hőmérsékleti igény: A meleg nyári napokon árnyékos helyen tartsuk.Edzett madár ,de a hideg téli napokon meleg éjszakai szállást igényel.

Táplálék:  Létezik kimondottan kakaduknak gyártott eleség,de ezt egészítsük ki vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Gyümölcsöket/ bogyókat kapjanak. Avokádót soha ne egyenek és legyen alattuk homok!

Aktivitás: Annak ellenére,hogy ez a madár nem tartozik a beszélő madarak közé, nagyon jó hangutánzó képességgel rendelkezik. A vadon élő madarak nagyon hangosak, ez viszont otthonunkban problémát okozhat. A sárgabóbitás kakadu elég hamar megszelidül. Némi türelemmel még apró trükköket is tudhat. Szereti használni a csőrét. Legyen mindig neki fűzfaág vagy gyümölcsfaág. Meleg napokon fürdessük meg.

Szaporodás: Szaporításuk nem könnyű.Ivarérettségüket 4-5 évesen érik el. A 2-3 tojást a szülők felváltva költik ki, 26-30 nap  alatt. 2 hónapos korukban a fiókák kirepülnek,de a szülők még etetik őket. A szaporítási időszak alatt nyugalomra van szüksége a tenyészpárnak. Ezalatt az idő alatt még a szelíd madarak is gorombák lehetnek a gondozójukkal szemben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.