Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

rózsásfejű törpepapagáj

 

Rózsásfejű törpepapagáj (Agapornis roseicollis)

rozsasfeju_torpepapagajA rózsásfejű törpepapagáj (Agapornis roseicollis) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, ezen belül a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása
Namíbiában és Angolában honos faj. Száraz fás és cserjés szavannák lakója.

Megjelenése
Hossza 16-17 centiméter, szárnyhossza 10 centiméter. A hím és a tojó külsőre csaknem egyforma. A hím alapszíne fényes világoszöld, a hasa sárgás. Feje és nyaka rózsaszínű, a homloka valamivel sötétebb. A háta zöld, a farkcsíkja kék. Evezőtollai feketék, az alsó szárnyfedők és a szárnyszegély zöld. Farka szintén zöld, a két középső tollat kivéve valamennyi farktoll tövén narancsszínű folt látható. A farktollak végei kékek, a jellegzetes fekete keresztcsík nála is megtalálható. Az írisze barna. Csőre halvány hússzínű, lába szürke. A tojó színei halványabbak, a homlokcsíkja kisebb, a farcsíkja is keskenyebb, fejének formája lekerekítettebb. Némelyik tojónál a nyak rózsaszínje szürkés árnyalatú. A tojó medencecsontján elöl néhány milliméternyi hézag van, míg a hímé összefüggő.

Életmódja
Tápláléka magokból, rügyekből és levelekből áll.

Szaporodása
Dürgéskor a hím félkörívben röpköd a tojó felett. Izgalmuknak vakarózással adnak kifejezést. Amikor a tojó fogadásra kész, azt szárnyszétterpesztésével jelzi. A párzás több percen át tart. A fészekanyagot elsősorban a tojó hordja, a farcsík tollai között; a hím inkább az anyag aprításában vesz részt. Elég sok fészekanyagot használnak fel. Először az előfalat építik meg, azután a fészket beboltozzák. A fészek kibélelésére a legfinomabb anyagokat használják fel. Ahol lehetőségük van rá előszeretettel telepszenek meg egy-egy telepes veréb (Philetairus socius) kolónia valamelyik üresen álló fészkében. A fészekalj 3-4 tojás, a költési idő 22 nap, a fészkelési idő 5-6 hét. Ezután a szülők a fiókákat még kb. két hétig odún kívül etetik.
 
Társas viselkedés
Általában jól kijön fajtársaival, de ritkán elő fordulhat némi civakodás. Hasonló méretű papagájokkal együtt tartható. Gyengébb vagy kisebb madarakkal ne tartsuk közös röpdében. Akár két azonos nemű madarat is tarthatunk együtt, de soha ne engedjünk új madarat magányosan élőhöz, mert abban a betolakodót (nem a fajtársat) fogja látni. Jobb, ha ideiglenesen egymás mellett külön tartjuk őket, és csak az egymás mellé helyezett kalitkán keresztül szoktatjuk madarainkat egymáshoz.

Megfelelő elhelyezés
Ez a napjainkban oly népszerű és elterjedt madár külső vagy belső röpdében és nagymméretű kalitkában is tartható. Nem számít, hogy a kalitka milyen alakú, de az fontos, hogy erős anyagból készüljön. A röpdébe helyezett növényeket hamar tönkreteszi.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.