Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

papagáj betegségek

 

Papagáj betegségek
 
 

Kötőhártya- gyulladás

Ok:

Huzat, belgyógyázati megbetegedés.

Tünetek:

Többnyire csak duzzadt szem.

Kezelés:

Antibiotikumot tartalmazó kenőccsel (pl. Tetran-kenőcs). Egy kevés kenőcsöt ujjbegyünkkel óvatosan kenjük a madár szemére. Ha több kezelés után sem tapasztalható javulás, akkor állatorvoshoz kell fordulni.

 

Hamenés:

Ok:

Túl nedves zöldeleség, romlott eleség túl hideg táplálék, megfázás.

Tünetek:

A híg, vizenyős "plecsniken" kívül a hasmenés jele a végbélnyílás körüli tollazat szennyezettsége és a madár gyakori farokbillegetése. Az állat keveset vagy egyáltalán nem eszik.

Kezelés:

A zöld- és lédús eleség etetését azonnal szüntessük be. Ehelyett bőségesen adjunk fürtös kölest, aminek bélrendszerre nyugtató és erősítő hatása van. A madár ezt, mint nyalánkságot, feltéve, hogy nem kapja állandóan. A szokásos magkeveréket továbbra is adhatjuk, de jó ha egy pár szem zabpelyhet és mákot keverünk hozzá, még ha ezekből nem is eszik sokat a madár. A víz helyett könnyű teát adjunk a borsmenta- és a kamillatea is megteszi. A kalitkát meleg helyre tegyük és a huzat elől kendővel függönyözzük el. A kalitka elülső oldala azomban maradjon szabadon, hogy a madarat megfigyelhessük és ő se érezze elszigetelve magát. Nagyon jó hatású az infralámpa is, ami sok családban az emberek kisebb panaszainak kezelésére, egyébként is rendelkezésre áll. A kalitkától való távolságot kezünkel ellenőrizzük: ha bőrünkön kellemes meleget érzünk, nem pedig túlzott forróságot, akkor a madárnak is megfelelő lesz. Az így kezelt hullámos papagáj egészsége rendszerint pár nap alatt helyre áll. Ha a hasmenés pár nap alatt sem múlik el, és az állat lesoványodik  és legyengül, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

 

Zsírszövetdaganat:

 

Ok:

Az emberi zsírszövet taganathoz hasonló.

Tünetek:

Megvastagodások, melyek legtöbbszöra nyakon és a melkason jelentkeznek.

Kezelés:

Ezek a zsírszövetdaganatok pár hét alatt maguktól is beszáradnak és leesnek, vagy pedig kívülről egy egyszerű vágással eltávolíthatók. A visszamaradó seb alig vérzik.A felhasznált ollót előzőleg természetesen fertőtlenítsük!

 

Meghüléses betegségek

 

Ok:

Huzat, erősen ingadozó hőmérséklet.

Tünetek:

Köhögés, tüsszögés, kedvetlenség.

Kezelés:

Mint a hasmenésnél. Ha a tüsszögés, köhögés egyre erősödik, és estleg még váladék is folyok az orrból és a csőrből, akkor forduljunk állatorvoshoz.

 

Köszvény:

 

Ok:

Túlságosan tápanyagdús táplálkozás következtében idős korban fellépő elváltozás.

Tünetek:

Kis csomócskáka lábakon, általános rossz közérzet.

Kezelés:

A meleg lábfürdő és a fájdalom csillapító kenőcs enyhíti a tüneteket.Gyógyítani nem lehet! 

 


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.