Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Örvöspapagáj

 

Örvöspapagáj

2008.01.20

Örvöspapagáj (Kis Sándor)

Elterjedés: Észak-és Közép-Afrika,Mainmar(Burma) és Dél-Kína

Méret: Kb.40-41 cm.  

(Örvöspapagáj-> kék változat-> hím)Kép

 

A nemek megkülönböztetése: a nemek közti különbség jól látható jele a hímek gallérja.(Kétéves korukban fejlődik,addig a hímek úgy néznek ki,mint a tojók.)

Társas viselkedés:az örvöspapagáj nagy méretű röpdében,párban tartható.Ha fiatal koruk óta emberek közelében,jó körülmények között nőttek fel,nagyon megszelidülnek és kis hangutánzásra is képesek.

Megfelelő elhelyezés:ezek a kis színes madarak legjobban külső röpdében érzik jól magukat,melyhez huzatos és fagymentes házikó is tartozik. Fontos: a külső röpde rácsai legyenek erősek,nehogy a madarak megrongálják!

Hőmérséklet ígény: az örvös papagáj nem kényes madár,de nem túl ellenáló a fagyos időjárásnak.Egészségük érdekében legyen nekik fagy-és huzatmentes éjszakai házuk!

Táplálék:a nagy testű madarak számára kifejlesztett magkeveréket adjunk,hozzá egy kis zöldséget és gyümölcsöt,továbbá kis mennyiségű tojásos eleséget.Szeretnek rágcsálni,ezért adjunk neki(k) fűzfaágakat.

Aktivitás:a talajon alig mozognak, a száraz,magas helyeken szeretnek tartózkodni.Éjszaka még a szaporodási időszakon túl is a fészekodúban alszanak.Ha megijednek gyors rikácsolást csapnak,ezért tartásuk nem mindenhol ajánlott.

Szaporodás: ha azt szeretnénk,hogy a tenyésztpárt szaporítsuk,akkor csendes,nyugodt röpdébe vigyük.2,5-3 éves koruk elött ne állítsuk madarainkat tenyészetbe,ezzel a sikeres szaporodás eséjét megnöveljük.A fészekodú alapterülete legyen 25x25 cm,magassága 60 cm,nyílása pedig 7cm.Átlagosan 3-6 tojáson kotlik a tojó 22-24 napig. A fiókák 8 hetes korukban elhagyják a fészket.A fiatalokat még akkor se kell áltávolítani,ha a tojó már a 2. fészekalján ül.

További tudnivalók: az ázsia örvöspapagáj csőre piros,míg az afrikáé fekete.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.