Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nimfapapagáj

  

Elterjedés:Ausztrália belső része

Méret: 30-32cm.

A nemek megkülönböztetése:a vadon élő példányok esetében a nemek elkülönítése a színezet erőssége alapján történik.A hím feje és melle elsősorban sárga,míg a tojón alig találni sárga színt.Társas viselkedés: a nimfapapagáj társas madár,amely nagyon jól kijön többi társával és más madárfajokkal.Ne tartsuk együtt agresszív madarakkal! A magányos madár nagyon ragaszkodig gondozójához.Ha beltéri kalitkában szertnénk tartani,akkor válasszunk fiatal madarat és sokat törődjünk vele.Megfelelő elhelyezés:a nimfapapagáj tartható nagyméretű,külső és belső röpdében,továbbá nagy kalitkában is. Nagyon fontos,hogy tágas helyen tartsuk,mert,ha nem akkor farokdísze és taraja megsérülhet!Akárcsak a többi papagáj, ez is szeret rágcsálni,így élő növényeket na rakjunk be neki.

Hőmérsékleti ígény:a nimfapapagáj elég edzett madár.Amennyiben jól megépített,huzat-és fagymentes háza van,akkor egész évben külső röpdében tartható.

Táplálék:közönséges papagájkeveréket adhatunk neki,amely többek között kölest,hántott zabot,napraforgómagot és kendermagot tartalmaz.Szereti a friss eleségeket gyümölcsöket és az olasz kölest.Időnként adjunk neki tojást is,különösen a szaporodási időszakban.Előszeretettel rágcsálja a fűzfavesszőt és a vegyszermentes gyümölcsfa ágait.

Szaporodás: a nimfapapagáj elég könnyen szaporítható,a tojásait zárt odúba rakja.Az ódú legyen 35-38 cm magas,25 cm mély,bejárata 7-8 cm átmérőjü legyen. A fészekalj 3-9 vagy 4-6 tojásból áll.A tojó a hím segítségével 18-21 napig költ.Hat hónapos korukban a fiókák ivarérettek,de jobb,ha szaporításukkal megvárjuk a hím felnőttkori tollazatának kifejlődését,vagy is még újabb hat hónapot

Mutációk: az eredeti (vad) szürke változat mellett számos szép színváltozat létezik. létezik fehér és sárga(piros vagy sötét szemekkel),pasztell,tarka és gyöngyös nimfapapagáj.

További tudnivalók:gondos ápolással a nimfapapagáj 10(olykor több) évig is elélhet.

By: Martin

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Indiadrugs Kelword

(Kelword, 2019.03.12 11:54)

Propecia Vademecum <a href=http://levicost.com>generic levitra on line</a> Usa Pharmacy Online

hjs

(Huszta Antal, 2017.03.10 19:33)

jhdahjsc sakchkchnksc