Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

nemespapagáj

 

Nemespapagáj (Eclectus roratus)

nemespapagajA nemespapagáj (Eclectus roratus) a madarak (Aves) osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó Eclectus nem egyetlen faja.

Előfordulása
Ausztráliában, Indonéziában, Új-Guineában, a Salamon-szigeteken és más szigetcsoportokon megtalálhatóak. Még megtalálhatóak az ausztráliai York-félszigeten is.
Egyes szigetekre a madarakat eredetileg valószínűleg díszállatként telepítették be, például a Palau szigetekre és a Goram szigetre. Megpróbálták meghonosítani a Hawaii szigeteken is, de nem sikerült.
Kedvelik a sűrű esőerdőket.

Alfajai
- cerami nemespapagáj (Eclectus roratus roratus)
- aru-szigeteki nemespapagáj (Eclectus roratus aruensis)
- biak nemespapagáj (Eclectus roratus biaki)
- Cornelia-nemespapagáj (Eclectus roratus cornelia)
- queenslandi nemespapagáj (Eclectus roratus macgillivrayi)
- pápua nemespapagáj (Eclectus roratus polychloros)
- Riedel-nemesnapagáj (Eclectus roratus riedeli)
- salamon-szigeteki nemespapagáj (Eclectus roratus solomonensis)
- halmaherai nemespapagáj (Eclectus roratus vosmaeri)
- Westerman-nemespapagáj (Eclectus roratus westermani)

Megjelenése
A nemes papagáj hossza 35 centiméter, szárnyfesztávolsága akár 70 centiméterig, testtömege pedig 450 grammig terjedhet. A hím és tojó tollazatának igen eltérő színe feltehetőleg a papagájok túlélési esélyét növeli a trópusi erdőben. A hím sok időt tölt el azzal, hogy a fák koronájában kutat táplálék után; a levelek között alig tűnik fel élénk zöld tollazata. Az odúk félhomályában költő tojót az árnyékba beleolvadó piros-kék színű tollai álcázzák. Hathetes korukban a nőnemű kismadarak tollazata már sokkal színpompásabb, mint a hímneműeké.

Életmódja
Társas lény, pihenőhelyeiken akár 80 madár is összegyülhet. Táplálékukat is párosan vagy csoportosan keresik. A tápláléka lehet fák magvai, makktermés, virágok és levelek. Élettartama 40-50 év között lehet.

Szaporodása
A nemes papagájok 3 éves koruktól lesznek ivarérettek. A költési időszak a környezettől és a klímától függ; kedvező körülmények között egész évben. Költések száma általában egy, de több is lehet. Egy fa odvában 2 fehér tojást rak a tojó, melyeken 26 nap kotlik, eközben a hím táplálja. A fiatal madarak körülbelül 85 nap után repülnek ki.

Rokon fajok
Közeli rokona a sándor-papagáj (Psittacula eupatira).

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.