Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nagy sándorpapagáj

 

Nagy sándorpapagáj (Psittacula eupatria)

nagy_sandorpapagajA nagy sándorpapagáj (Psittacula eupatria) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, ezen belül a papagájfélék (Psittacidae) családjába és a nemespapagáj-formák (Psittaculinae) alcsaládjába tartozó faj.

Előfordulása
Ázsiában, Afganisztán, Banglades, Bhután, Kambodzsa, India, Laosz, Mianmar, Nepál, Pakisztán, Srí Lanka, Thaiföld és Vietnam területein honos. Síkvidéki és középmagas hegységek erdőségeinek lakója. Németország néhány városában (Köln, Wiesbaden, Mainz) kisebb populációk a szabad természetben élnek.

Alfajai
- Psittacula eupatria eupatria
- Psittacula eupatria avensis
- Psittacula eupatria magnirostris
- Psittacula eupatria. nipalensis
- Psittacula eupatria siamensis

Megjelenése
A madár hossza 58 centiméter, testtömege 200-250 gramm. Nyakán fekete gallért, szárnyán vörös foltot visel. Feltünő a nagyon erős, piros csőre.

Életmódja
Kis csapatokban keresgéli magvakból, gyümölcsökből, virágokból, rovarlárvákból és nektárból álló táplálékát.

Szaporodása
Fészekalja 2-4 tojásból áll, melyen 28 napig kotlik. A fiókák kirepülési ideje 6-7 hét.

Társas viselkedés
A Sándor-papagáj nyugalmat kedvelő madár, tartsuk a párt külön röpdében.

Megfelelő elhelyezés
A Sándor-papagáj szeret repülni, ezért röpdéje hossza minimum 5 méter legyen (szélessége 1 méteres lehet). Fontos a biztonságos kivitelezés és a rács erőssége. E madarak rendkívűl erős csőrrel rendelkeznek, a gyenge rácsot és a beültetett növényzetet hamar felaprítják.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.