Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kis sándorpapagáj

 

Kis sándorpapagáj (Psittacula krameri)

kis_sandorpapagajAz örvös sándorpapagáj vagy kis sándorpapagáj (Psittacula krameri) a madarak (Aves) osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe, ezen belül a papagájfélék (Psittacidae) családjába tartozó faj.
Tudományos nevét Wilhelm Heinrich Kramer osztrák természettudósról kapta.
Magyar nevében a „sándor” Nagy Sándor makedón királyra utal, mivel ő volt az első, aki ilyen madarat hozott Európába.

Előfordulása
Az örvös sándorpapagáj Közép-Afrikában a kontinenst kelet-nyugati irányban átszelő sávban honos, valamint az indiai szubkontinens legnagyobb részén, keleten Mianmarig). Németországba a Rajna-vidékére, Hollandiába, valamint Angliába betelepítették, manapság kisebb populációi élnek a szabad természetben.

Alfajai
Az örvös sándorpapagájnak négy alfaját különbözteti meg a tudomány.
- afrikai örvös-sándorpapagáj (Psittacula krameri krameri) Nyugat-Afrikában Guineától,Szenegáltól és Mauritánia déli részétől keletre egészen Uganda nyugati részéig és Szudán déli részéig valamint délre egészen a Dél-afrikai Köztársaság keleti területéig előfordul.
- etióp örvös-sándorpapagáj (Psittacula krameri parvirostris) Etiópia északi részén, Szomália északnyugati területein és Szudánban a Szennár területen él.
- indiai örvös-sándorpapagáj (Psittacula krameri manillensis) India középső és déli részén, Srí Lanka szigetén és Bangladeshben őshonos. Fogságból megszökött egyedekből alakult vagy mesterségesen betelepített populációi élnek Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában is.
- északi örvös-sándorpapagáj (Psittacula krameri borealis) Pakisztán keleti részén, Észak-Indiában, Nepálban és Burma középső területein honos.
Korábban e faj alfajának vélték a ma már önálló fajként kezelt mauritiusi sándorpapagájt (Psittacula echo) is. A DNS elemző genetikai vizsgálatok bebeizonyították, hogy ez a örvös sándorpapagájtól oly elszigetelten élő faj valóban önálló faj, de nagyon közel áll az örvös sándorpapagájhoz.

Megjelenése
Testhossza 38-42 centiméter (25 centiméteres farkával együtt), szárnyfesztávolsága 42-48 centiméter és testtömege 120-150 gramm. A hímet a fekete torka különbözteti meg a tojótól. Harmadik életévében keskeny rózsaszínű gyűrű képződik a nyaka körül. A tollazata világító zöld; a hosszú, hegyes farok felső része kékeszöld. A lábujjak erősek és hajlottak, hogy a madár meg tudjon kapaszkodni az ágakon. A táplálékot is képes ügyesen megfogni és a csőréhez vinni. A csőr fénylő piros, nagyon erős és görbe.

Életmódja
Az örvös sándorpapagáj társas lény. Tápláléka gyümölcsökből, bogyókból és dióból áll.

Szaporodása
Az ivarérettséget kétéves korban éri el. A költési időszak Afrikában augusztustól novemberig, Indiában decembertől júniusig tart. A fészekalj 3-4 fehér tojásból áll. A tojásokon mindkét szülő 22-24 napig kotlik. A fiatal papagájok 40-50 nap múlva repülnek ki. Nem mindegyik fióka marad meg.
 
Társas viselkedés
A Sándor-papagáj nyugalmat kedvelő madár, tartsuk a párt külön röpdében.

Megfelelő elhelyezés
A Sándor-papagáj szeret repülni, ezért röpdéje hossza minimum 5 méter legyen (szélessége 1 méteres lehet). Fontos a biztonságos kivitelezés és a rács erőssége. E madarak rendkívűl erős csőrrel rendelkeznek, a gyenge rácsot és a beültetett növényzetet hamar felaprítják.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Misoprostol Meilleurs Site Vente EllInCamp

(Ellengibe, 2019.10.10 00:24)

Cialis Und Levitra Kombinieren <a href=http://gnplls.com>levitra presentacion</a> Cytotec Over The Counter Usa