Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

jákópapagáj

 

Jákópapagáj (Psittacus erithacus)

jakopapagajA jákópapagáj vagy más néven szürkepapagáj (Psittacus erithacus) a madarak (Aves) osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez, ezen bel a papagájfélék (Psittacidae) családjához tartozó Psittacus nem egyetlen faja.

Előfordulása
Közép- és Nyugat-Afrika sík részének trópusi és szubtrópusi erdőiben él. Az állatkereskedelemnek és az élőhely szűkülésének köszönhetöen e madár állománya csökken.

Alfajai
- kongói szürkepappagáj (Psittacus erithacus erithacus) – ez az alfaj él Közép-Afrikában, főleg a Kongó-medencében. Jellemző rá a fekete csőr és a világospiros faroktollak. Ez az alapfaj
- Timneh-szürkepapagáj (Psittacus erithacus timneh) – ez az alfaj él Nyugat-Afrikában. Jellemzői a sötétvörös faroktollak, a felső csőrkávája barnás-rózsaszínű, tollazta sötátszürke. Az alapfajnál kisebb.
- príncipe-szigeti szürkepapagáj (Psittacus erithacus princeps) – ez az alfaj kizárólag Príncipe szigetén él és veszélyeztettnek számít. Ez a legkisebb a három alfaj közül.

Megjelenése
Testhossza 33-40 centiméter, szárnyfesztávolsága legfeljebb 70 centiméter és testtömege maximum 450 gramm. Tollazata a hátán és fején sötétszürke, a hasán és a szeme körül világosszürke. A farka élénkpiros. A felső csőrkávája egy ízület segítségével a fejtől függetlenül is mozgatható; alsó csőrkávája előre-hátra mozdítható, így széleit a csőr felső részének keresztbordáin élesítheti. Fára mászás közben a csőr „harmadik lábként” szolgál. A lábával kiválóan tud fára mászni és a táplálékot is a csőréhez tudja vinni vele. Mindkét külső ujja hátrafelé áll, a középsők pedig előre, így markoló szerszámként tudja használni őket.

Életmódja
Párban él, csapatosan alszik és táplákozik. Tápláléka magokból, diókból, gyümölcsökből, virágokból és levelekből tevődik össze. Fogságban 50-80 évet is élhet. Képes 300-400 szót is megtanulni.

Szaporodása
Az ivarérettséget 2-4 éves korban érik el. A költési időszak a helytől és az éghajlattól függ. A fészek általában egy magas fa hasadékában vagy odvában helyezkedik el. Egy fészekaljban rendszerint 3-4 fehér gömbölyded, fényes tojás van, ezeken a tojó 30-32 napig kotlik. A fiatal madarak legkésőbb 80 nap után repülnek ki.

Társas viselkedés
A jákó jól kijön fajtársaival, de agresszív lehet a kevésbé rátermett vagy kisebb madarakkal szemben. Ne tartsuk társas röpdében, hanem helyezzük el párban. A (részben) kézzel nevelt fiókákból megfelelő gondoskodás mellett nagyon szelíd madarak vállnak. A jákó jellegzetessége, hogy a családból kiválaszt valakit (gyakran nem a gondozóját), akit jobban szeret. Persze nem mindenkivel barátkozik meg...

Megfelelő elhelyezés
A jákó méretes külső röpdében tartható, amelyhez fagymentes éjszakai ház is tartoik. A növényzetet hamar felaprítja, férőhelyét inkább mászófákkal díszítsük. Nagyméretű kalitkában is tartható, amennyiben napont kivesszük, hogy mozogjon. A kalitka rácsai vízszintesek legyenek, hogy tudjon rajtuk mászkálni.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.