Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

hullámos papagáj

 

A hullámos papagáj
 

 

 
A hullámos papagáj
Ha eddig még nem engedték meg hogy tollas barátot tarts otthon, mutasd be ezt a kis hullámost. Remélhetőleg változatossága, személyisége lenyűgözi a többieket is! 
A legtöbb díszes madárkával ellentétben elég kis növésű, mindössze 18cm. Így könnyebben kezelhető, és etetése sem olyan vészjóslóan sokba kerül mint egy például egy Nagy Sándor papagájé. A következőkben elhangzó színleírás a standard, vagyis az eredeti fajtára vonatkozik, később megemlítjük a többi színváltozatot is, ami a tenyésztés során került a faj eszköztárába. A vadon élő hullámosok homloka és arca sárga színű, arcuk alsó részén kerek kobalt folt található.  
Ez a kis szépségpötty az albínó változatot kivéve minden más színnel rendelkező madárkán megfigyelhető. De ez még nem minden. A hullámosok úgy érezhették, hogy csíkjaik kompenzálására még több pötty kell. Talán ezért a torkukon kis pöttyös nyakláncot viselnek, ami általában 4-6 kis fekete foltocskából áll. Az elnevezéséről árulkodó hullámokat a fejtetőtől kezdve az egész hát vonalán láthatjuk. A hullámzó érzést a fekete tollak sárga végei, és egymás finom fedései okozzák. Az arc zöld színe feltűnik még a hason, és a farok csíkon. 
Akár a magassága, szárnyhossza sem túl nagy méretű, mindössze 9,6 cm. A farok sem sokkal hosszabb, a legnagyobb tollakkal eléri a 9-10 cm-es hosszúságot. A szeme íriszének színe hófehér. Csőre körülbelül 1 cm hosszú szaru színű. A rajta helyet foglaló viaszhártya a hímnek égszínkék a tojónak általában barnás. Lábacskáik pedig szürkés-kékek. A fiatalok színei még nincsenek élesen kirajzolódva, a torkuknál lévő nyakláncot alkotó foltok még alig észrevehetőek, vagy hiányoznak. Szemük írisze szürkés, a csőrükön található viaszhártya vöröseslila. A végső színeket és mintázatot 3-4 hónapos korukra érik el.

Mutációk
A további alapszínek a sárga, sötétzöld, albínó és a kék színváltozat is. A tenyésztés, vagy a véletlen folyamán még megjelent a kobaltkék, mályvakék, olajszínű, szürke, harlekin, opálos stb. színváltozat is. Ez még nem minden, ugyanis bóbiták is megjelentek, amik különböző formában fedezhetőek fel.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.