Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

feketesapkás papagáj

 Élelmiszerek, melyeket tilos adni papagájnak :

Avokádó (és a belőle készült guacamole), csokoládé, kakaó. alkohol, barack mag, őszibarack mag, szilva mag, aszalt szilva, rebarbara levél (a szárát ehetik), cherimoya gyümölcs (más néven puding alma)magja,  a burgonya és a paradicsom növény levele és szára,  a túlságosan sós burgonyás és paradicsomos ételek (pl. chpis), cukor, zsír, koffein, mesterséges színező és ízesítő szerek, tartósító szerek és más vegyszerek. Ugyanilyen veszélyesek a penészes ételek és a (sületlen) vagy nyers húsokMinden papagáj eleségnek  olyan frissnek és tisztának kell lennie, mintha csecsemőknek  adnánk.
 
A konyha különösen veszélyes a papagájok számára , főleg ha éppen főzünk. A nyílt láng, a forró tűzhelylap, a nyitott edények (forró vagy fagyos ételekkel) ugyanolyan veszélyesek lehetnek a papagájok számára, mint a dohányzás vagy más toxikus füst.
A mosogatógép gőze és párája megölheti a madarat. Pl. ha egy műanyag edény a száradás alatt mérgező gázt bocsájt ki. A mosogatógép mosószerei olyan vegyszereket tartalmaznak, amiket a mosó- és szárítóciklus alatt elpárologtatnak a levegőben. Ezért  és az alábbi okok miatt papagájokat tilos konyhában tartani.
 
A Teflon (PTFE), Silverstone és általában a tapadásmentes sütők, edények halálos, szagtalan gázt bocsátanak ki magukból, amikor túlhevülnek. A teflont, mely különösen veszélyes, használják még fűtőszálaknál, sütőkben, lámpákban, vasalókban, serpenyőkben, kenyérsütőgépekben, wokban, gofrisütőben, elektromos serpenyőkben, kukoricapattogtató gépeknél, kávéfőzőkben, pecsenyesütőkben, hajsütővasaknál, hajszárítóban és még számos más termékben. Nézd meg mindig a termékek címkéjét és ha szükséges, távolítsd el madaradat olyan helyekről, ahol ilyen dolgokat használsz
!
 
Az öntisztító sütők nagyon magas hővel égetik ki magukból az odaragadt ételmaradékokat, ezalatt olyan mérgező füstöt bocsátanak ki magukból, hogy percek alatt képesek megölni a madarat.
 
A sütőzacskók, különösen a teflonnal kombináltak szintén képesek mérgezést okozni a madaraknál. Általában ahol sütünk, főzünk ott madárnak nincs helye.
 
Öreg dió héja vagy kukoricacsutka is veszélyes lehet a madarakra, gomba spórák tapadhatnak rájuk, mikor piszkosak vagy nedvesek. A kalit aljába inkább újságpapírt használjunk, mint kukorica csutka darálékot.
Cédrus és szikvojafenyő (redwood) forgács veszélyes a madarakra, sose használjuk kalitkában, röpdében vagy odúban. Rezgőnyárfa vagy fenyőforgács biztonságos számukra!
 
A kalitkának biztonságos fémből és festékkel kezelve kell készülnie, ügyeljünk a rácstávolságra és az üres táltartó karikákra is, nehogy megfojtsa vagy megsebesítse a madarat. Sose hagyjunk üresen táltartó karikát, ha mást nem, tegyünk az üres tálba játékokat a madárnak! Etetőtálnak a rozsdamentes fém a legjobb, nem tapad rá baktérium, jól tisztán lehet tartani.
Feketesapisokfeketesapkas_papagaj
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.