Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

baraband

 

Baraband papagáj

barabandMegjelenése
Hossza 40 cm, alapszíne zöld, a  hasi felületén kissé sárgásabb árnyalattal,  homloka, pofatájéka és torka sárga, tarkótájé­ka enyhén kékes árnyalatú. A torok-begy ha­táron félhold alakú skarlátvörös folt van. Szár­nya 18 cm hosszú, kézevezőinek külső zászlói  fakókékek, alsó szárnyfedő i zöldek. A farka  21-26 cm hosszú, alsó felülete fekete. Írisze na­rancssárga, a csőre 1,5 cm hosszú, korallvörös,  lába barnásszürke.

A tojó pofatájéka halvány kékeszöld, begye  és torka szürkészöld, a félhold alakú folt hiány­zik, combja narancssárga, farka rövidebb, kül­ső farktollainak szegélye és az alsó felületen  a belső zászlók vörös színűek, az írisze sárgás­barna.

A fiatalok nemük szerint hasonlítanak szü­leikre, színeik elmosódottabbak; íriszük bar­nás, 18 hónapos korban színesednek ki.

 

Átlagos élettartam kb.15 év


Viselkedése     
Zömmel vízközelben látható,  a terület keleti részén erdőségek vannak, az itt  élő példányok nem kényszerülnek a víz hiánya  miatt odébb állni. Többnyire kis csapatokban  fordul elő és ezek egy része a költési időszakban  is együtt marad. Gyakran lehet együtt látni a  nimfapapagájjal. Tápláléka magvak, gyümöl­csök, bogyók, virágok, nektár és rügyek. Röpte  gyors és iránytartó, nagy távolságokat képes re­pülni. Az őszi hónapokban, magas fák mélybe  nyúló üregében költ, mindig vízközelben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Romania

(almossulyok, 2016.12.02 17:42)

papagajok